​Herbestemming binnenstedelijke kloosterschool Breda

Vrijborg ontwikkelt in opdracht van een belegger de voormalige kweekschool aan het Dr. Jan Ingenhouszplein te Breda. Complexiteit van de opgave zit in het feit dat het een Rijks-monumentale/binnenstedelijke object is, schurkend tegen de binnenstad in een woonwijk met veel potentieel en een grote diversiteit aan inwoners. Veel sociale woningbouw, een echte opbouwwijk met vele culturen en diversiteit vlakbij het gezellige centrum van Breda. Daarnaast is de inbreng van gemeente en provincie groot door de monumentale status en het woning-contingent. De belangen van alle partijen tijdig met elkaar in overeenstemming krijgen is een cruciaal aspect.

Het kloostercomplex wordt her-bestemd naar 74 appartementen van 27m² tot 71m² en een commerciële plint. Eind 2018 is gestart met de bouw van het kloostercomplex. In de tweede fase worden 30 nieuwbouw-appartementen in de binnentuin gerealiseerd en wordt het binnenterrein van ca. 10.000 m² aangelegd als parkachtige omgeving. De appartementen zullen ca. 40m² groot zijn en krijgen dezelfde invulling als het kloostercomplex. De verwachtte oplevering van de nieuwbouw is april-mei 2021.

Deze ontwikkelopgave betreft de herbestemming van het rijksmonument van bijna 6.000m² BVO. De kapel en commerciële plinten worden voorzien van horecagelegenheid. Op de eerste verdieping van de kapel blijft de complete sfeer van het Rijks-monumentale karakter behouden en kan door de exploitant/gebruiker worden gebruikt voor verschillende bijeenkomsten.

Vrijborg werkt voor deze uit-ontwikkeling en realisatie o.a. nauw samen met de gemeente, provincie, RCE, Houben / Van Mierlo architecten, Adams Bouwadviesbureau en MTD Landschapsarchitecten.

https://ingenhouszbreda.nl/