​Herbestemming binnenstedelijke kloosterschool Breda

Vrijborg ontwikkeld in opdracht van een belegger de rijksmonumentale/binnenstedelijke kweekschool aan het Dr. Jan Ingenhouszplein te Breda naar 74 appartementen en een commerciële plint. In de tweede fase worden ook circa 30 nieuwbouwappartementen in de binnentuin gerealiseerd en wordt het binnenterrein semi-openbaar gebied.

Deze uitdagende ontwikkelopgave betreft de transformatie van het rijksmonument van bijna 6.000 m2 BVO. De bijbehorende kapel wordt herbestemd en krijgt waarschijnlijk een horeca-functie. Vrijborg treedt namens de belegger op en er wordt nauw samengewerkt met de gemeente, provincie en RCE. Momenteel is er tijdelijk een scholen-gemeenschap in het complex gevestigd, in 2018 verhuist deze school naar een andere locatie in Breda. Het monumentale pand was vroeger een kweekschool annex klooster. De eigenaar van het complex heeft de afgelopen jaren al een grondige buitenrestauratie uitgevoerd. Vervolgens heeft hij Vrijborg gevraagd de herontwikkeling op zich te nemen.  

De gemeente ziet naast de behoefte aan appartementen, de tuin als de publieksfunctie die het gebouw krijgt als een verrijking van de wijk. Een oude gymzaal op het terrein wordt gesloopt om het terrein ‘open’ te maken. Complexiteit van de opgave zit in het feit dat het een rijksmonumentaal object is schurkend tegen de binnenstad in een woonwijk met veel potentieel en een grote diversiteit aan inwoners. Veel sociale woningbouw, een echte opbouwwijk met vele culturen en diversiteit vlakbij het gezellige centrum van Breda. De belangen van alle partijen tijdig met elkaar in overeenstemming krijgen is een cruciaal aspect. De inbreng van gemeente en provincie is groot door de monumentale status en het woningcontingent. Ook ontwerptechnisch is het een complexe opgave, zowel bouwkundig als qua landschapsinrichting door de inpassing in bestaande bebouwde omgeving en kloostertuin.