Herinrichting Rechtbank Midden Nederland

Voor de Rechtbank Midden Nederland is door Vrijborg een inpassing gerealiseerd van een zeer compact programma in een bestaand kantoorpand. Door een slimme scheiding in publieke en beveiligde zones is er een middengebied ontstaan voor de bezoekersruimte met daar omheen de zittingszalen en nevenfuncties gesitueerd. Naast een duidelijke ontvangst voor de bezoekers is hiermee ook de beveiliging van de medewerkers geborgd.

De uitgangspunten bij het door Vrijborg gerealiseerde ontwerp van deze rechtbank zijn een sobere en stijlvolle uitstraling, passend bij de identiteit van de rechtbank en haar primaire proces. Termen als ‘eigentijds maar niet uitbundig’ waren de nadrukkelijke wens van de gebruiker. Hierbij zijn de strenge beveiligingswensen nagenoeg naadloos opgenomen in het interieur om de toegankelijkheid en openheid van deze kleine rechtbank-locatie te waarborgen. Tezamen met de molestbestendigheid en akoestische eigenschappen van de scheidingswanden en meubilair zorgt dit voor een perfecte integrale oplossing binnen het ontwerp.

Voor de toegang tot de Rechtbank is een nieuwe entree aan de ‘Stationsstraat-zijde’ van het gebouw gerealiseerd met een nieuwe hellingbaan. Deze entree en hellingbaan zijn ingepast in de bestaande context, dit alsof het oorspronkelijk onderdeel is van het pand. Het materiaalgebruik en de detaillering van het nieuwe interieur is doorgezet in ditzelfde concept, waarborgt de zakelijke en tevens publieke uitstraling van een rechtbank en is daarnaast passend bij de verschijningsvorm van het complex.